Includerea vocilor pentru toate limbile ar face pachetul de instalare mult prea voluminos, iar majoritatea utilizatorilor sunt interesați doar de vocile pentru limbile lor. De asemenea, imaginile suplimentare și muzica de fundal au o dimensiune destul de mare, și nu sunt neapărat necesare pentru rularea programului. Pentru a minimiza deci dimensiunea pachetului de instalare de bază, am decis să nu le includem și să lăsăm utilizatorii să le descarce din program, dacă își doresc asta.
Dacă nu doriți ca programul să descarce ceva în mod automat, puteți dezactiva opțiunea „Activează descărcările automate/actualizările elementelor externe” în pagina principală de configurare.
IMPORTANT: pentru versiunile de GCompris mai vechi decât 4.0, trebuie să înlocuiți „data3” cu „data2” în toate instrucțiunile de mai jos.
IMPORTANT: începând de la versiunea de GCompris 4.0, am adăugat data ultimei actualizări în numele fișiereler .rcc. Va trebui deci să vă uitați în fișierele „Contents” care este numele celui mai recent înainte de a începe descărcarea. De exemplu: backgroundMusic-ogg-2024-03-19-11-10-30.rcc . La versiunile mai vechi, numele de fișiere nu conțin data. Exemplu: backgroundMusic-ogg.rcc
IMPORTANT: în instrucțiunile următoare, înlocuiți „codecName” cu „-mp3” pentru sistemele Windows, sau „-ogg” pentru sistemele Linux sau Android, sau cu „-aac” pentru sistemele macOS. De asemenea, înlocuiți „-localeCode” cu codul dvs. local. După cum este explicat mai sus, începând de la versiunea 4.0 de GCompris, înlocuiți „-date” cu data găsită în fișierul „Contents” ; la versiunile mai vechi, înlăturați partea „-date”.Puteți descărca componentele suplimentare din acest link:
https://cdn.kde.org/gcompris/data3/
Pentru muzica de fundal, trebuie să mergeți în folderul numit „backgroundMusic” și să descărcați aceste două fișiere:
Contents backgroundMusic-codecName-date.rcc
Copiați apoi aceste două fișiere într-un folder numit „backgroundMusic”, în folderul cache al aplicației.
Pentru voci, trebuie să mergeți în folderul numit „voices-codecName” și să descărcați aceste două fișiere:
Contents voices-localeCode-date.rcc
Apoi copiați aceste două fișiere într-un folder numit „voices-codecName” , în folderul cache al aplicației.
Pentru imagini, trebuie să mergeți în folderul numit „words” și să descărcați aceste două fișiere:
Contents words-webp-date.rcc
Copiați apoi aceste două fișiere într-un folder numit „words” , în folderul cache al aplicației.
Calea către folderul cache diferă în funcție de sistemul de operare.
Calea în Windows:
C:\Users\Username\AppData\Local\KDE\GCompris\cache\data3\
Calea în Linux:
/home/userName/.cache/KDE/gcompris-qt/data3/
Calea pe Android (trebuie să aveți acces la root pentru a edita acest folder):
/data/data/net.gcompris.full/data3/
Calea pe macOS:
~/Library/Caches/KDE/gcompris-qt/data3/
Este atât un pachet GNU cât și unul KDE. GCompris a fost dintotdeauna, de la început, și încă este un pachet GNU. Din 2014, el este menținut de comunitatea KDE.
GCompris pronunțat în engleză sună asemănător cu „J'ai compris” din franceză, care înseamnă „înțeleg”. De asemenea, G vine de la GNU.
Tot conținutul și dependențele sunt sub licențe compatibile cu licența AGPLv3.
Cerințele pentru producerea și publicarea de software pentru iOS nu sunt compatibile cu licențele GPLv3 și AGPLv3 , utilizate de acest software.
Pentru Android noi l-am publicat deja pe Magazin Play și pe F-Droid, publicarea pe toate canalele ar necesita prea multă muncă. Dacă utilizați o tabletă Fire, puteți instala direct ultimul fișier apk de pe saitul nostru, și să utilizați un lansator provenit dintr-o terță parte pentru a accesa aplicația dintr-un profil de copil.