Iskolák

A Gcompris egy e-learning eszköz, mely segíti a tantermen kívüli oktatást. A GNU szabad licensz keretében elérhető ingyenes szoftver. Több plattformon elérhető (GNU/Linux, Windows, Android, macOS) és régebbi számítógépeken is működik.

A GCOmpros tönn mint 20 év van jelen az iskolákban világszerte, és több mint 150 tevékenységet kínál az alábbi pedagógiai területek szerint:

  • A számítógéphasználat megismerése
  • Olvasástanulás, betűtaulás, szavak és a lexikai kifejezések tanulása
  • Matematikai jártasság a számtan, mérés, kiegészítés területén
  • A világ felfedezése logika, zene és a művészetek segítségével
  • A humán és reál tudományok felfedezése a történelem, földrajz és kíséletek segítségével
  • Stratégiai gondolkodás kialakítása táblajátékokon keresztül

A GCompris nem igényel internetkapcsolatot, nem gyűjt adatokat a felhasználóktól, és megfelel az EU adatvédelmi irányelveinek.


A GComprisban az oktatók kiválaszthatják a feladatok nehézségi szintejit, a gyemekekhez igazítva. Például: a számfelismerési feladatok egyikében, kiválasztahtó melyik számokkal szeretnék gyakorolni, ezáltal a nehezebb feladatok későbbre halaszthatóak. Egy másik feladatban ahol kronológiai sorrendbe kell a képeket rendezni, a feladat differnciálható külön azoknak akik csak a számképeket ismerik illetve azok közt akik már a számokon kívül a betűket is ismerik.

dataset selection

Ez az osztályozási rendszer lehetőséget ad arra, hogy a diákok gyakorolhassák a matematikát, a nyelveket, a természettudományos tárgyakat vagy a hmán tudományokat. A logikai játékok a problémamegoldó képességüket fejlesztik.


A megfelelő pedagógiai alapként, a GCompris szintjei a francia általános iskolai tantervet veszik alapul, amely meghatározza a francia tanárok számra mit kell oktatniuk a gyerekeknek.