Nieuws

2023-01-18 
gcompris 3.0

We hebben het genoegen om de uitgave van GCompris versie 3.0 aan te kondigen.

Het bevat 182 activiteiten, inclusief 8 nieuwen:

  • "Trainen van muisklikken" is een oefening om het gebruiken van een muis te oefenen met links en rechts klikken.
  • In "De breuken aanmaken", worden decimale hoeveelheden gerepresenteerd door enige stukken taart of rechthoeken.
  • In "Zoek de onderdelen van de breuk", is het de andere manier: schrijf de breuk gerepresenteerd door het stuk taart of rechthoek.
  • With "Leren hoe met de internationale morsecode te communiceren", leren hoe te communiceren met de Internationale morsecode.
  • In "Getalwaarden vergelijken", leren hoe getalwaarden te vergelijken met symbolen voor vergelijken.
  • "Zoek het complement van tien" is een eenvoudige oefening voor het leren van het concept van het complement van tien.
  • In "Verwissel het complement van tien", wissel getallen van een optelling om het te optimaliseren met gebruik van het complement van tien.
  • In "Het complement van tien gebruiken", breek een optelling op om het te optimaliseren met gebruik van het complement van tien.

We hebben twee opdrachtregel-opties toegevoegd:

  • Maak een lijst met de beschikbare activiteiten (-l of --kist-activities)
  • Start een specifieke activiteit onmiddellijk (--launch activiteitsnaam)

Deze versie bevat ook verbeteringen en reparaties van bugs.


Aan de kant van de vertalingen heeft GCompris 3.0 nu 36 talen, 25 zijn er volledig vertaald: (Azerbeidzjaans, Baskisch, Brits Engels, Catalaans, Catalaans (Valencia), Chinees Traditioneel, Kroatisch, Nederlands, Ests, Frans, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Italiaans, Litouws, Malayalam, Noors (Nynorsk), Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slovaaks, Spaans, Oekraïens). Er zijn er 11 gedeeltelijk vertaald: (Albanees (99%), Wit-Russisch (83%), Braziliaans-Portugees (94%), Tsjechisch (82%), Fins (94%), Duits (91%), Indonesisch (99%), Macedonisch (94%), Slovaaks (77%), Zweeds (94%) en Turks (71%)).

Een speciale notitie over Oekraïense stemmen die zijn toegevoegd dankzij de organisatie "Save the Children" die de opname heeft gefinancierd. Ze hebben GCompris geïnstalleerd op 8000 tablets en 1000 laptops en ze verzonden naar Digitale leercentra en andere veilige plaatsen voor kinderen in Oekraïne.

Kroatische stemmen zijn ook opgenomen door een bijdrage.


Zoals gewoonlijk kunt u de pakketten van deze nieuwe versie voor GNU/Linux, Windows, Android, Raspberry Pi en MacOS vinden op de downloadpagina. Deze opwaardering zal ook spoedig beschikbaar zijn in de Android Play store, de F-Droid opslagruimte en Windows store.

Voor pakketmakers van GNU/Linux distributies, merk op dat we een nieuwe afhankelijkheid hebben van de QtCharts QML plug-in en de minimaal vereiste versie van Qt5 is nu 5.12. We zijn ook overgestapt van gebruik van QtQuick.Controls 1 naar QtQuick.Controls 2.

Allen hartelijk dank,
Timothée & Johnny

Al het nieuws