Новости

gcompris 2.0

Здраво,
Со задоволство го најавуваме објавувањето на GCompris 2.0. Едукативна игра и часови во забава за деца од сите возрасти - совршен подарок за овие празници.

Содржи многу нови и подобрени активности. Подолу е резиме на вклучените промени.

Нови активности:

 • Бебе глушец е за деца кои првпат учат да комуницираат со компјутер.
 • Oware е традиционална африканска стратешка игра, може да се игра против компјутер или со пријател.
 • Во кодирањето на патеката (апсолутно или релативно) децата треба да дадат сет на насоки за следење на дефинирана патека во мрежа.
 • Декодирањето на патеката (апсолутно или релативно) е спротивно. Децата треба да ја креираат патеката што одговара на дефиниран сет на насоки.
 • Во Научете количини, целта е да се брои колку ставки се потребни за да се претстави количината.
 • Во Научете ги децималните броеви, децата сечат единици на парчиња за да го научат концептот на децимални броеви.
 • Научете децимално собирање и Научете децимални одземање ги користат истите принципи како Научете децимални броеви, но овој пат за да ги вежбате овие операции.
 • Со Подредување броеви, децата можат да вежбаат подредување броеви во растечки или опаѓачки редослед.
 • Со Подредување букви, децата можат да вежбаат да подредуваат букви по азбучен редослед или во обратен редослед.
 • Подредувањето реченици е чекор напред во кој децата можат да вежбаат читање и граматика со сортирање делови од реченицата.
 • Позиции е активност за учење на термините што ја опишуваат релативната положба на објектот.

Подобрени активности:

 • Аналогната електрична енергија има нов сет на ниво на упатства.
 • Програмскиот лавиринт има нова база на податоци што содржи операции со јамки, а неговите упатства за слики сега се преведени.
 • Активностите со магична капа имаат нови збирки податоци за помалите деца.
 • Во Сончевиот систем сега ги користиме деновите и годините на Земјата како единица за сите планети.
 • Во Географија активноста, сите карти се прецртани и ажурирани, користејќи подобри проекции и во формат svg. Додадовме и нови карти за секој дел од Азија (Источна, Југоисточна, Јужна, Централна и Западна).
 • Нови слики и визуелни подобрувања во активностите Ханои, Буква што недостасува, Активности со пари, Ловец на фотографии, Едноставна боја и Танграм.
 • Имаме нова екстензија на Inkscape за да помогнеме во креирањето svg мапи и загатки (https://invent.kde.org/education/gcompris/-/tree/master/tools/inkscape).

... и уште многу мали поправки и подобрувања.


Од страна на преводот, GCompris 2.0 содржи 33 јазици. 27 се целосно преведени јазици: (азербејџански, албански, баскиски, бразилски португалски, британски англиски, каталонски, каталонски (валенсија), кинески традиционален, холандски, естонски, фински, француски, грчки, еврејски, унгарски, индонезиски, италијански, литвански, македонски, малајаламски, полски, португалски, романски, словенечки, шпански, шведски и украински. 6 се делумно преведени: (германски (96%), норвешки нинорск (96%), белоруски (83%), бретонски (80%), турски (76%) и руски (76%)).

Пакетите од оваа нова верзија за GNU/Linux, Windows и MacOS можете да ги најдете на страната за преземање. Ова ажурирање наскоро ќе биде достапно во продавницата Android Play, складиштето F-Droid и продавницата Windows.

Ви благодариме на сите,
Timothée & Johnny

Сите вести