Novice

2020-11-19 
gcompris banner

Pozdravljeni,
Za praznovanje 20 let GCompris-a z veseljem napovedujemo izdajo verzije 1.0 GCompris.

Ta nova različica vsebuje novo glavno funkcionalnost: dodan Meni dejavnosti z nastavitvijo izbire zbirk podatkov za več kot 50 dejavnosti, omogoča natančnejšo izbiro, česa se lahko naučimo pri dejavnostih.

Dodali smo tudi 4 nove dejavnosti:

  • Dolgo pričakovana dejavnost analogne elektrike, ki omogoča risanje vezij in poganjanje njihovih simulacij.
  • Naučite se števila in dveh pod-aktivnosti za učenje seštevanja in odštevanja. Učni cilj je poučevanje računanja mlajših otrok z enostavnimi izračuni.
  • Otroška tipkovnica, kjer se pri vnosu znaka na tipkovnici prikaže na zaslonu in predvaja ustrezen zvok, če obstaja.
  • Gravitacija, ki nadomešča stari uvod v gravitacijo, bolje razloži koncept in je bolj realistična.

  • Pakete te nove verzije lahko najdete za GNU/Linux, Windows, MacOS in Raspberry Pi na strani za prenos. Ta posodobitev bo kmalu na voljo tudi vtrgovini Android Play, skladišču F-Droid in trgovini za Windows. Upoštevajte, da paket MacOS še ni odobren.

    Na tej strani lahko preverite stanje glasov v svojem jeziku: https://gcompris.net/voicestats/. Pomagate nam lahko z lepim posnetkom vašega glasu za vsemanjkajoče vnose v vašem maternem jeziku.

    Na strani prevoda imamo v celoti podprtih 22 jezikov: baskovski, bretonski, britansko angleški, katalonski, katalonski (Valencia), tradicionalni kitajski, nizozemski, francoski, grški, hebrejski, madžarski, indonezijski, italijanski, malajalamski, poljski, portugalski, romunski, slovenski, španski, švedski, turški, ukrajinski.

    Delno podpiramo tudi 4 jezike: beloruskega (85%), brazilsko portugalskega (92%), nemškega (89%), litovskega (84%).

    Kot smo objavili v prejšnjih novicah, smo se odločili, da bomo pošiljali samo prevode, ki so vsaj 80% kompletni, tako da imajo otroci boljše izkušnje in ne na pol prevedene programske opreme. Na žalost smo morali opustiti prevode za: estonski, finski, irski galski, škotski galski, galicijski, hindujski, makedonski, norveško nynorsk, ruski, slovaški in poenostavljen kitajski jezik.

    Če je vaš jezik na delno podprtem seznamu ali ga ni več ali še ni podprt in želite pomagati, se obrnite na nas(support@gcompris.net) in vam bomo dali navodila za začetek prevajanja.

    Drug način pomoči je, da v svoji skupnosti napišete nekaj objav o GComprisu. Ne oklevajte in nam pošljite povratne informacije.


    Hvala vsem,
    Timothée in Johnny

    Vse novice