News

gcompris banner

Здраво,
За да прославиме 20 години Жикомпри, со задоволство го најавуваме објавувањето на верзијата 1.0 на Жикомпри.

Оваа нова верзија содржи нова голема функционалност: менито Поставки за активност со избор на податочно множество за повеќе од 50 активности, што овозможува да се избере поконкретно што може да се научи за активностите.

Додадовме и 4 нови активности:

 • Долго очекуваната активност Аналогна електроника што ни овозможува да цртаме кола и да ја извршуваме нивната симулација.
 • Научете броеви и две под-активности за да научите собирање и одземањe. Целта е да ги научат овие концепти помaлите деца, со лесни пресметки.
 • Бебешка тастатура каде што, кога ќе се напише карактер од тастатурата, ние го прикажуваме на екранот и го пуштаме соодветниот глас доколку тој постои.
 • Гравитација, која ја заменува старата Интро гравитација, подобро го објаснува концептот и е пореална.

 • Може да најдете пакети од оваа нова верзија за GNU/Linux, Windows, MacOS и Raspberry Pi на страницата за преземање. Оваа надградба исто така ќе биде достапна наскоро во продавницата Android Play, складиштето F-Droid и Windows продавницата. Забележете дека пакетот за MacOS не е заверен.

  На оваа страница можете да го проверите статусот на гласовите на вашиот јазик: https://gcompris.net/voicestats/. Можете да ни помогнете со обезбедување на убава снимка од вашиот глас за сите записи што недостасуваат на вашиот мајчин јазик.

  Од страната на преводот, имаме 22 целосно поддржани јазици: баскиски, бретонски, британски англиски, каталонски, каталонски (валенсија), кинески традиционален, холандски, француски, грчки, хебрејски, унгарски, индонезиски, италијански, малајаламски, полски, португалски, романски, словенечки, шпански, шведски, турски, украински.

  Имаме и 4 делумно поддржани јазици: белоруски (85%), бразилски португалски (92%), германски (89%), литвански (84%).

  Како што беше кажано во претходните вести, решивме да прикажеме преводи што се најмалку 80% завршени за да им овозможиме на децата да имаат подобро искуство, а не половина преведен софтвер. За жал, мораше да се тргнат преводите за: естонски, фински, ирски галски, шкотски галски, галициски, хинди, македонски, норвешки нинорск, руски, словачки и кинески поедноставен.

  Ако вашиот јазик е во делумно поддржаната листа, или го нема повеќе или сè уште не е поддржан, и сакате да помогнете, контактирајте не (support@gcompris.net) и ние ќе ви дадеме упатства за да започнете со превод.

  Друг начин да помогнете е да напишете неколку објави во вашата заедница за Жикомпри и не двоумете се да ни дадете повратни информации.


  Ви благодариме на сите,
  Timothée & Johnny

  Сите вести