Hírek

gcompris banner

Üdv!
A GCompris 20 éves születésnapjának alkalmából örömmel jelentjük be a program 1.0-s változatát.

Az új változat egyik fő lehetősége: a Tevékenység beállítások menü, adatkészlet választási lehetőséggel több mint 50 feladat esetén, amelynek segítségével még inkább testreszabhatóak a tevékenységek a tanulás során.

Ez a változat négy új alkalmazást tartalmaz:

  • A régóta várt Analóg elektromosság tevékenységet, mely segítségével áramköröket tervezhetünk és szimulálhatjuk működésüket.
  • A számtanulást illetve két alkategóriában az összeadást és a kivonás tanulását. Mindkét feladat a kisebb gyerekeket célozza egyszerűbb számolási feladatokon keresztül.
  • A Baba billentyűzet ahol a leütött billentyű alakja megjelenik a képernyőn illetve a hozzátartozó hang is hallatszik.
  • A Gravitáció amely a régi Bevezetés a gravitációba alkalmazást váltja fel, ami jobban és élethűbben magyarázza annak jelenségét.

  • A GNU/Linux felhasználásra szánt új csomagok is elkészültek, Windows és MacOS a és Raspberry Pi-ra a letöltési oldalon keresztül. A frissítés hamarosan érkezik Androidra is a Play Áruházon illetve a Windows store-on keresztül. A MacOS csomag várhatóan későbbikben készül el.

    A alábbi oldalon ellenőrizheted milyen százalékon áll a program hangadatbázisa az anyanyelveden: https://gcompris.net/voicestats/. Segíthetsz nekünk ha jó hangod van. Küldd el a hiányzó hangokat az anyanyelveden!

    Fordítási oldalról jelenleg 22 nyelven "beszél" a program teljesen: Baszk, Breton, Brit Angol, Francia, Görög, Héber, Holland, Indonéz, Katalán, Lengyel,Magyar Maláj, Olasz, Portugál, Román, Spanyol, Szlovén, , Török, Tradícionális Kínai, Ukrán és Velencei-Katalán.

    Négy nyelv részben támogatott: Brazil Portugál (92%), Fehérorrosz (85%), Litván (84%), Német (89%).

    Kotábbi ígéretünkhöz híven csak a 80% feletti állapotú fordítások kerültek bele a programba, a gyerekek jobb élménye miatt. Nem szerettünk volna félig kész szoftvert kiadni. Sajnos az alábbi fordításokat így ki kellett hagynunk: Észt, Finn, Ír, Gall, Skót, Kelta, Galíciai, Hindi, macedón, Norvég, Orosz, Szlovák, Norvég-Nynorsk,és az Egyszerűsített Kínia.

    Ha az anyanyelved a részben készek listáján van, vagy nem találtad meg köztük, és szívesen segítenél, kérlek keress meg minket, hogy segíthessünk a fordítás elkészítésében! (support@gcompris.net)

    A GCompris fórumába adott visszajelzéseiddel is segítheted munkánkat.


    Mindenkinek köszönjük,
    Timothée és Johnny

    Az összes hír