News

Utgivning av GCompris 0.97
2019-12-01 
gcompris banner

Hej,
Vi är glada att tillkännage lanseringen av GCompris version 0.97.

Den här versionen innehåller två nya aktiviteter: • Paket av den nya versionen för GNU/Linux, Windows och MacOS finns på nerladdningssidan. Uppdateringen kommer också snart att vara tillgänglig i Android Play Store och Windows Store. Vi kommer snart att tillhandahålla ett installationsprogram för Raspberry Pi. Den uppdaterade versionen för iOS är ännu inte tillgänglig. Observera att MacOS-paketet är inte ännu är attesterat, men vi hoppas på att kunna göra det under nästa år.

  Det betyder att vi nu har fullständigt stöd för 20 språk: baskiska, brasiliansk portugisiska, bretonska, brittisk engelska, franska, galiciska, grekiska, holländska, indonesiska, italienska, katalanska, katalanska (valencianska), malayalam, polska, portugisiska, rumänska, svenska, traditionell kinesiska, ukrainska, ungerska.

  Vi har ännu 15 språk med partiellt stöd: estniska (93 %), finska (86 %), förenklad kinesiska (66 %), hindi (73 %), indonesiska (95 %), irländsk gäliska (78 %), katalanska (valensianska 95%), nynorska (93 %), ryska (76 %), skotsk gäliska (67 %), slovenska (54 %), turkiska (95 %), tyska (96 %), ungerska (95 %), vitryska (65 %).

  Oftast levererar vi bara översättningar som är minst 80 % färdiga. Dock har flera översättningar fallit mycket under 80 % för den här utgåvan ( i synnerhet slovenska, vitryska och skotsk gäliska, men också hindi, ryska och irländsk gäliska). Vi bestämde oss för att behålla dem som ett undantag för den här utgåvan, och hoppas på att tidigare eller nya översättare färdigställer översättningarna. Om vi får uppdateringar eller nya översättningar, kommer vi att göra en uppdatering av utgåvan för dem.

  Ett annat sätt att hjälpa till är att göra några inlägg i din gemenskap om GCompris, och tveka inte att ge oss återkoppling.

  Anmärkningar:

 • För språket Malayalam observerade vi några problem med standardteckensnittet "Andika-R". Vi rekommenderar att användare av Malayalam väljer teckensnittet Noto-Sans-Malayalam eller RaghuMalaylamSans i programmenyn (om det inte är tillgängligt i listan måste teckensnittet installeras på systemet för att kunna välja det).

 • Tack allesamman,
  Timothée och Johnny

  Utgivning av GCompris 0.96
  2019-03-03 
  gcompris banner

  Hej,
  Vi är glada att tillkännage lanseringen av GCompris version 0.96.

  Den nya versionen inkluderar uppdaterade översättningar för flera språk och några felrättningar.

  Översättningar som har stora uppdateringar:

 • Brasiliansk portugisiska (100 %)
 • Bretonska (100 %)
 • Finska (90 %)
 • Indonesiska (100 %)
 • Nynorska (97 %)
 • Polska (100 %)

 • Det betyder att vi nu har fullständigt stöd för 19 språk: brasiliansk portugisiska, bretonska, brittisk engelska, franska, galiciska, grekiska, holländska, indonesiska, italienska, katalanska, katalanska (valencianska), malayalam, polska, portugisiska, rumänska, svenska, traditionell kinesiska, ukrainska, ungerska.

  Vi har ännu 15 språk med partiellt stöd: baskiska (78%), estniska (62 %), finska (90 %), förenklad kinesiska (69 %), hindi (76 %), irländsk gäliska (82 %), nynorska (97 %), ryska (77 %), skotsk gäliska (70 %), slovakiska (62 %), slovenska (56 %), spanska (93 %), turkiska (73 %), tyska (84 %), vitryska (68 %).

  Återigen bestämde vi att behålla översättningar som hamnat under 80 % i den här utgåvan. Det skulle ha varit tråkigt att inaktivera 10 språk från programmet, men om ingen uppdaterar följande översättningar kommer de att inaktiveras i nästa utgåva: baskiska, estniska, förenklad kinesiska, hindi, ryska, skotsk gäliska, slovakiska, slovenska, turkiska och vitryska.

  I Windows-versionen har vi lagt till ett nytt alternativ i startmenyn som lyder GCompris (felsäkert läge) för att starta med programvaruåtergivning. Det behövs eftersom den automatiska detekteringen av stöd för OpenGL inte var tillförlitlig. Nu kan användare enkelt välja mellan OpenGL och programvaruåtergivning utan att ändra inställningsfilen.

  Kända problem:

 • Förloppsraden för nerladdningar fungerar inte längre. Det är en sidoeffekt av vårt byte till https för att hantera filerna. Vi kommer att försöka förbättra den i nästa utgåva.

 • Som en sidnot gällande GNU/Linux distributionspaket, kräver den nya versionen nu OpenSSL för att kunna ladda ner röster och ytterligare bilder.

  Som vanligt kan den nya versionen laddas ner från vår nerladdningssida. Den kommer också snart att vara tillgänglig i Android och Windows Store.

  Tack allesamman,
  Timothée och Johnny

  GCompris är tillbaka på Mac OSX
  2019-01-22 
  gcompris banner

  Hej,
  Goda nyheter för Mac-användare: Vi har äntligen en ny version av GCompris för OSX!

  Den senaste versionen av GCompris för OSX var 0.52 för tre år sedan. Sedan dess har ingen i gruppen kunnat uppdatera den på grund av avsaknad av maskinvara. Tack vara Boudewijn från Krita-stiftelsen har vi nu en liten mac mini, gammal, men bra nog för att bygga våra paket. Det tog mig flera dagar av hängivet arbete att lära mig den nya plattformen och uppdatera byggsystemet för att producera ett distribuerbart paket.


  Paketet byggdes och utprovades på OSX 10.13. Om du kan prova det med en annan version av OSX, låt oss få veta om det fungerar.

  Installationsfilen .dmg är tillgänglig på nerladdningssidan.

  Den här gången bestämde vi att sluta distribuera det från app-butiken. Vad gäller iOS-versionen, kommer det att ta lite längre innan jag kan titta på den, och vi har fortfarande ingen apparat för utprovning.

  Anmärkningar: Paketet är baserat på GCompris version 0.95. Det är byggt med senaste Qt-version (5.12.0), vilket introducerade några regressioner. Vi har rättat alla sådana problem, men vissa av rättningarna finns för närvarande bara i utvecklingsversionen. Några aktiviteter fungerar inte (damspel, braille, braille-alfabet, algoritm), men vi kommer att ge ut en ny version nästa månad som också tar hand om dessa smärre problem.

  Tack allesamman,
  Timothée och GCompris-gruppen

  Utgivning av GCompris 0.95
  2018-12-20 
  gcompris banner

  Hej,
  Vi är glada att tillkännage lanseringen av GCompris version 0.95.

  Den här versionen innehåller sju nya aktiviteter:

 • Binära glödlampor: för att lära sig hur man räknar binärt
 • Järnvägsaktivitet: för att träna synminnet
 • Solsystem: för att lära sig om vårt solsystem
 • Namnge noten: för att lära sig känna igen noter och deras namn
 • Spela piano: för att öva på att läsa noter på ett notblad
 • Spela rytm: för att öva på att följa en musikalisk rytm
 • Pianokomposition: för att lära sig komponera ett musikstycke

 • Paket av den nya versionen för GNU/Linux och Windows finns på nerladdningssidan. Uppdateringen kommer också att vara tillgänglig i Android och Windows Store om några dagar. Vi kommer att tillhandahålla ett installationsprogram för Raspberry Pi i början av 2019. De uppdaterade versionerna för MacOS och iOS är ännu inte tillgängliga, men vi hoppas på att kunna ge ut dem under nästa år.

  På översättningssidan har vi fullständigt stöd för 15 språk: brittisk engelska, franska, galiciska, grekiska, holländska, italienska, katalanska, katalanska (valencianska), malayalam, portugisiska, rumänska, svenska, traditionell kinesiska, ukrainska, ungerska.
  Vi har också 19 språk med partiellt stöd: baskiska (78%), brasiliansk portugisiska (74 %), bretonska (65 %), estniska (63 %), finska (61 %), förenklad kinesiska (69 %), hindi (77 %), indonesiska (84 %), irländsk gäliska (82 %), nynorska (89 %), polska (94%), ryska (74 %), skotsk gäliska (71 %), slovakiska (62 %), slovenska (57 %), spanska (95 %), turkiska (74 %), tyska (86 %), vitryska (69 %).

  Oftast levererar vi bara översättningar som är minst 80 % färdiga. Dock har flera översättningar fallit under 80 % för den här utgåvan. Vi bestämde oss för att behålla dem som ett undantag för den här utgåvan, och hoppas på att tidigare eller nya översättare färdigställer översättningarna. Om vi får uppdateringar eller nya översättningar, kommer vi att göra en uppdatering av utgåvan för dem.
  Om ditt språk finns i listan över partiellt stödda språk, eller inte ännu stöds alls, och du vill hjälpa till, kontakta oss gärna så ger vi instruktioner om hur man kommer igång med översättningen.

  Ett annat sätt att hjälpa till är att göra några inlägg i din gemenskap om GCompris, och tveka inte att ge oss återkoppling.

  Anmärkningar:

 • På GNU/Linux och Windows hade vi tidigare två separata installationsprogram för OpenGL och programvaruåtergivning. Nu är båda återgivningsmetoderna tillgängliga från samma installationsprogram. Normalt försöker vi använda OpenGL-återgivning, och om det inte fungerar visar vi ett felmeddelande och byter till programvaruåtergivning. Det automatiska bytet är nytt och kanske inte fungerar överallt. Om det inte gör det kan man välja programvaruåtergivning manuellt genom att redigera inställningsfilen (~/.config/gcompris-qt/gcompris-qt.conf på Linux, %LocalAppData%/gcompris/GCompris.conf på Windows): sök efter raden "renderer=auto", ersätt auto med software och spara filen. Vi är också intresserade av att få återkoppling för att hjälpa oss att förbättra den automatiska detekteringen.
 • För språket Malayalam observerade vi några problem med standardteckensnittet "Andika-R". Vi rekommenderar att användare av Malayalam väljer teckensnittet Noto-Sans-Malayalam i programmenyn (om det inte är tillgängligt i listan måste teckensnittet installeras på systemet för att kunna välja det).
 • Tack allesamman,
  Timothée och Johnny

  Utgivning av GCompris 0.91
  2018-05-16 
  gcompris banner

  Hi,
  Här är GCompris 0.91, en ny felrättningsutgåva för att korrigera vissa problem i den tidigare versionen och förbättra några saker.

  Alla GNU/Linux-distributioner som levererar 0.90 bör uppdatera till 0.91.

  Den fullständiga ändringsloggen, med 68 incheckningar sedan förra utgåvan, är för lång för den här artikeln, men här är en lista som sammanfattar ändringarna.

  Aktiviteter:

 • rätta engelsk text i flera aktiviteter
 • rätta resultatposition i flera aktiviteter
 • blockera vissa knappar och interaktioner vid behov på flera ställen
 • många rättningar av ljud i flera aktiviteter
 • talföljd (och andra baserat på den), rätta grundlayout
 • uppdatera datamängd för klicka och rita, rita siffror och rita bokstäver
 • kran, lägg till lokaliserad datamängd
 • ljus av, lägg till tangentbordsstöd och andra rättningar
 • algoritm, lägg till tangentbordsstöd och andra rättningar
 • pengar, rättningar för användning av lokal valuta
 • fånga boll, förbättra ljudåtermatning
 • kalender, flera smårättningar
 • minnesfallsassociering rätta ikonstorlek

 • Övriga ändringar:

 • aktivera ljudeffekter på GNU/Linux igen
 • förbättrad uppspelning av ljudeffekter, inga fördröjningar längre
 • lägg till bild- och OARS-etikettexter i programdata
 • lägg till Skotsk gäliska i kärnan, och uppdatera vissa datamängder för det
 • huvudraden, rätta vissa objekts storlekar
 • ta bort oanvända bilder

 • Den nya versionen finns på nerladdningssidan, och snart på Play store och Windows store.

  På översättningssidan finns 16 språk med fullständigt stöd: Brittisk engelska, Katalanska, Katalanska (Valencianska), Traditionell kinesiska, Holländska, Franska, Grekiska, Indonesiska, Irländsk gäliska, Italienska, Polska, Portugisiska, Rumändska, Spanska, Svenska, Ukrainiska.
  Vi har också 15 språk med partiellt stöd: Nynorska (97%), Hindi (96%), Turkiska (90%), Skotsk gäliska (86%), Galiciska (86%), Brasiliansk portugisiska (84%), Vitryska (84%), Tyska (81%), Förenklad kinesiska (79%), Ryska (78%), Estniska (77%), Slovakiska (76%), Finska (76%), Slovenska (69%), Bretonska (65%).

  Om du vill hjälpa till att göra färdigt några av dessa översättningar eller lägga till nya, kontakta oss gärna.

  För övrigt kan du ändå hjälpa till genom att göra inlägg i dina grupper om GCompris, och tveka inte att ge kommentarer.

  Tack till er alla,
  Timothée & Johnny

  Release GCompris Qt 0.90
  2018-03-13 
  screenshots of the new activities in version 0.90

  Hi,

  We are happy to bring you GCompris 0.90.

  This new version contains 8 new activities:

 • A calendar activity where the child learns how to use it (by Amit Sagtani)
 • Another activity based on calendar where the child has to find the date corresponding to a date + some days further/before this date (by Amit Sagtani))
 • An activity to learn how people on a family are related and how to call this relation (started by Rajdeep Kaur on a previous GSoC, completed by Rudra Nil Basu during last GSoC)
 • Another similar activity with questions about family members
 • An extension of memory activities where the child has to match lowercase letters with their corresponding uppercase (by Aman Gupta)
 • The same activity in two players mode with Tux (by Aman Gupta)
 • The Gtk+ port and improved submarine activity where the child learns a basic overview on how to run a submarine (by Rudra Nil Basu)
 • The digital electricity activity where the child can use different components to create an electric schema. There is also a tutorial mode to explain how to use each component (started by Pulkit Gupta on previous GSoC, completed by Rudra Nil Basu)

 • We always have new features, content and bug fixes:

 • Updated graphics on several activities by Timothée Giet
 • Irish translation, voices and datasets by Séamus Ó Briain
 • Lot of improvements on removing overriding elements issues (score were hidden behind the bar...)
 • Add Tutorial item to be able to have activity introductions with both images and texts
 • Add easy mode in letter in word with less words displayed
 • Add license page
 • Lots of small bug fixes

 • You can find this new version on the download page.


  On the translation side, we have 14 languages fully supported: British English, Catalan, Catalan (Valencian), Chinese Traditional , Dutch, French, Greek, Indonesian, Italian, Portuguese, Romanian, Spanish, Swedish, Ukrainian;
  And some partially supported: Belarusian (87%), Brazilian Portuguese (87%), Breton (65%), Chinese Simplified (80%), Estonian (79%), Finnish (78%), Galician(87%), German (83%), Hindi (86%), Irish Gaelic (99%), Norwegian Nynorsk (86%), Russian (80%), Slovak (76%), Slovenian (70%), Polish (99%), Turkish (93%).

  If you want to help, please make some posts in your community about GCompris and don't hesitate to give feedbacks.

  Thank you all,
  Timothée & Johnny

  GCompris available from the Windows Store
  2017-11-10 
  GCompris in Windows Store

  As the title says, you can now buy the full version of GCompris for Windows 10 from the Windows Store.

  This is a good way to make it more visible and easy to find for new users. Also, if you buy GCompris from the Windows Store, you get automatic updates, you can install it easily on all your Windows systems, and it will run in a sandbox.

  Spread the word !

  GCompris in Windows Store

  If you prefer to not use the store, or if you only want the free demo version, you can still download it from our Download page, and buy the activation code to unlock all the activities. The store is just one more way to distribute GCompris, and to provide some income to support the project.

  As usual, the full version is free on Free-Software operating systems like GNU/Linux, but for proprietary operating systems like Windows, the full version has a cost. Of course, the source code of GCompris is and will always be under a Free-Software license.

  Note: the package on the store contains the version using the software renderer instead of OpenGL, since it's the only way we have for now to make sure it will work on any computer. If you really want the version using OpenGL, get it from our Download page.

  GCompris Qt for Raspberry Pi
  2017-10-24 
  Raspberry Pi gcompris on Raspberry Pi

  We are very happy to bring you GCompris 0.81, this time on Raspberry Pi.

  This version for Raspberry Pi was made possible thanks to the new "light" mode that we've been working on (read the previous post to learn more about this new rendering mode).

  It was built and tested on Raspberry Pi 3, where it works good. Since it was not tested a lot yet, this first package is considered beta. Please report any issue you may experience with it. If you can try it on a Pi 2, please let us know the result. It was also not tested on Pi 1, but those probably don't have enough cpu and/or ram to run it.

  The installer is on the Download page with all instructions needed to use it.

  Thank you all,
  Timothée & Johnny

  Alla nyheter