Large GCompris Logo

GCompris

GCompris är en högkvalitativ pedagogisk programvarusvit som innehåller ett stort antal aktiviteter för barn mellan 2 och 10 år.

Vissa av aktiviteterna är spelorienterade, men trots det ändå pedagogiska.

Här är listan över aktivitetskategorier med några exempel:

 • upptäck datorn: tangentbord, mus, pekskärm, ...
 • läsning: bokstäver, ord, läsövning, skriva in text ...
 • räkning: tal, räknesätt, tabellminne, uppräkning, dubbel inmatningstabell ...
 • vetenskap: kanalslussen, vattnets kretslopp, förnyelsebar energi ...
 • geografi: länder, områden, kultur ...
 • spel: schack, memory, fyra-i-rad, hänga gubben, luffarschack ...
 • övrigt: färger, former, Braille, lära sig klockan ...

För närvarande erbjuder GCompris över 100 aktiviteter och fler håller på att utvecklas. GCompris är fri programvara, vilket betyder att du kan anpassa det efter dina egna behov, förbättra det och, absolut viktigast, dela med dig av det till alla barn.

KDE-gemenskapen är värd för och utvecklar GCompris-projektet.


Senaste nytt

Utgivning av GCompris 0.96
2019-03-03 
gcompris banner

Hej,
Vi är glada att tillkännage lanseringen av GCompris version 0.96.

Den nya versionen inkluderar uppdaterade översättningar för flera språk och några felrättningar.

Översättningar som har stora uppdateringar:

 • Brasiliansk portugisiska (100 %)
 • Bretonska (100 %)
 • Finska (90 %)
 • Indonesiska (100 %)
 • Nynorska (97 %)
 • Polska (100 %)

 • Det betyder att vi nu har fullständigt stöd för 19 språk: brasiliansk portugisiska, bretonska, brittisk engelska, franska, galiciska, grekiska, holländska, indonesiska, italienska, katalanska, katalanska (valencianska), malayalam, polska, portugisiska, rumänska, svenska, traditionell kinesiska, ukrainska, ungerska.

  Vi har ännu 15 språk med partiellt stöd: baskiska (78%), estniska (62 %), finska (90 %), förenklad kinesiska (69 %), hindi (76 %), irländsk gäliska (82 %), nynorska (97 %), ryska (77 %), skotsk gäliska (70 %), slovakiska (62 %), slovenska (56 %), spanska (93 %), turkiska (73 %), tyska (84 %), vitryska (68 %).

  Återigen bestämde vi att behålla översättningar som hamnat under 80 % i den här utgåvan. Det skulle ha varit tråkigt att inaktivera 10 språk från programmet, men om ingen uppdaterar följande översättningar kommer de att inaktiveras i nästa utgåva: baskiska, estniska, förenklad kinesiska, hindi, ryska, skotsk gäliska, slovakiska, slovenska, turkiska och vitryska.

  I Windows-versionen har vi lagt till ett nytt alternativ i startmenyn som lyder GCompris (felsäkert läge) för att starta med programvaruåtergivning. Det behövs eftersom den automatiska detekteringen av stöd för OpenGL inte var tillförlitlig. Nu kan användare enkelt välja mellan OpenGL och programvaruåtergivning utan att ändra inställningsfilen.

  Kända problem:

 • Förloppsraden för nerladdningar fungerar inte längre. Det är en sidoeffekt av vårt byte till https för att hantera filerna. Vi kommer att försöka förbättra den i nästa utgåva.

 • Som en sidnot gällande GNU/Linux distributionspaket, kräver den nya versionen nu OpenSSL för att kunna ladda ner röster och ytterligare bilder.

  Som vanligt kan den nya versionen laddas ner från vår nerladdningssida. Den kommer också snart att vara tillgänglig i Android och Windows Store.

  Tack allesamman,
  Timothée och Johnny

  GCompris är tillbaka på Mac OSX
  2019-01-22 
  gcompris banner

  Hej,
  Goda nyheter för Mac-användare: Vi har äntligen en ny version av GCompris för OSX!

  Den senaste versionen av GCompris för OSX var 0.52 för tre år sedan. Sedan dess har ingen i gruppen kunnat uppdatera den på grund av avsaknad av maskinvara. Tack vara Boudewijn från Krita-stiftelsen har vi nu en liten mac mini, gammal, men bra nog för att bygga våra paket. Det tog mig flera dagar av hängivet arbete att lära mig den nya plattformen och uppdatera byggsystemet för att producera ett distribuerbart paket.


  Paketet byggdes och utprovades på OSX 10.13. Om du kan prova det med en annan version av OSX, låt oss få veta om det fungerar.

  Installationsfilen .dmg är tillgänglig på nerladdningssidan.

  Den här gången bestämde vi att sluta distribuera det från app-butiken. Vad gäller iOS-versionen, kommer det att ta lite längre innan jag kan titta på den, och vi har fortfarande ingen apparat för utprovning.

  Anmärkningar: Paketet är baserat på GCompris version 0.95. Det är byggt med senaste Qt-version (5.12.0), vilket introducerade några regressioner. Vi har rättat alla sådana problem, men vissa av rättningarna finns för närvarande bara i utvecklingsversionen. Några aktiviteter fungerar inte (damspel, braille, braille-alfabet, algoritm), men vi kommer att ge ut en ny version nästa månad som också tar hand om dessa smärre problem.

  Tack allesamman,
  Timothée och GCompris-gruppen

  Alla nyheter