Large GCompris Logo

GCompris

GCompris är en högkvalitativ pedagogisk programvarusvit som innehåller ett stort antal aktiviteter för barn mellan 2 och 10 år.

Vissa av aktiviteterna är spelorienterade, men trots det ändå pedagogiska.

Här är listan över aktivitetskategorier med några exempel:

 • upptäck datorn: tangentbord, mus, pekskärm, ...
 • läsning: bokstäver, ord, läsövning, skriva in text ...
 • räkning: tal, räknesätt, tabellminne, uppräkning, dubbel inmatningstabell ...
 • vetenskap: kanalslussen, vattnets kretslopp, förnyelsebar energi ...
 • geografi: länder, områden, kultur ...
 • spel: schack, memory, fyra-i-rad, hänga gubben, luffarschack ...
 • övrigt: färger, former, Braille, lära sig klockan ...

För närvarande erbjuder GCompris över 100 aktiviteter och fler håller på att utvecklas. GCompris är fri programvara, vilket betyder att du kan anpassa det efter dina egna behov, förbättra det och, absolut viktigast, dela med dig av det till alla barn.

KDE-gemenskapen är värd för och utvecklar GCompris-projektet.


Senaste nytt

Utgivning av GCompris 0.97
2019-12-01 
gcompris banner

Hej,
Vi är glada att tillkännage lanseringen av GCompris version 0.97.

Den här versionen innehåller två nya aktiviteter: • Paket av den nya versionen för GNU/Linux, Windows och MacOS finns på nerladdningssidan. Uppdateringen kommer också snart att vara tillgänglig i Android Play Store och Windows Store. Vi kommer snart att tillhandahålla ett installationsprogram för Raspberry Pi. Den uppdaterade versionen för iOS är ännu inte tillgänglig. Observera att MacOS-paketet är inte ännu är attesterat, men vi hoppas på att kunna göra det under nästa år.

  Det betyder att vi nu har fullständigt stöd för 20 språk: baskiska, brasiliansk portugisiska, bretonska, brittisk engelska, franska, galiciska, grekiska, holländska, indonesiska, italienska, katalanska, katalanska (valencianska), malayalam, polska, portugisiska, rumänska, svenska, traditionell kinesiska, ukrainska, ungerska.

  Vi har ännu 15 språk med partiellt stöd: estniska (93 %), finska (86 %), förenklad kinesiska (66 %), hindi (73 %), indonesiska (95 %), irländsk gäliska (78 %), katalanska (valensianska 95%), nynorska (93 %), ryska (76 %), skotsk gäliska (67 %), slovenska (54 %), turkiska (95 %), tyska (96 %), ungerska (95 %), vitryska (65 %).

  Oftast levererar vi bara översättningar som är minst 80 % färdiga. Dock har flera översättningar fallit mycket under 80 % för den här utgåvan ( i synnerhet slovenska, vitryska och skotsk gäliska, men också hindi, ryska och irländsk gäliska). Vi bestämde oss för att behålla dem som ett undantag för den här utgåvan, och hoppas på att tidigare eller nya översättare färdigställer översättningarna. Om vi får uppdateringar eller nya översättningar, kommer vi att göra en uppdatering av utgåvan för dem.

  Ett annat sätt att hjälpa till är att göra några inlägg i din gemenskap om GCompris, och tveka inte att ge oss återkoppling.

  Anmärkningar:

 • För språket Malayalam observerade vi några problem med standardteckensnittet "Andika-R". Vi rekommenderar att användare av Malayalam väljer teckensnittet Noto-Sans-Malayalam eller RaghuMalaylamSans i programmenyn (om det inte är tillgängligt i listan måste teckensnittet installeras på systemet för att kunna välja det).

 • Tack allesamman,
  Timothée och Johnny

  Utgivning av GCompris 0.96
  2019-03-03 
  gcompris banner

  Hej,
  Vi är glada att tillkännage lanseringen av GCompris version 0.96.

  Den nya versionen inkluderar uppdaterade översättningar för flera språk och några felrättningar.

  Översättningar som har stora uppdateringar:

 • Brasiliansk portugisiska (100 %)
 • Bretonska (100 %)
 • Finska (90 %)
 • Indonesiska (100 %)
 • Nynorska (97 %)
 • Polska (100 %)

 • Det betyder att vi nu har fullständigt stöd för 19 språk: brasiliansk portugisiska, bretonska, brittisk engelska, franska, galiciska, grekiska, holländska, indonesiska, italienska, katalanska, katalanska (valencianska), malayalam, polska, portugisiska, rumänska, svenska, traditionell kinesiska, ukrainska, ungerska.

  Vi har ännu 15 språk med partiellt stöd: baskiska (78%), estniska (62 %), finska (90 %), förenklad kinesiska (69 %), hindi (76 %), irländsk gäliska (82 %), nynorska (97 %), ryska (77 %), skotsk gäliska (70 %), slovakiska (62 %), slovenska (56 %), spanska (93 %), turkiska (73 %), tyska (84 %), vitryska (68 %).

  Återigen bestämde vi att behålla översättningar som hamnat under 80 % i den här utgåvan. Det skulle ha varit tråkigt att inaktivera 10 språk från programmet, men om ingen uppdaterar följande översättningar kommer de att inaktiveras i nästa utgåva: baskiska, estniska, förenklad kinesiska, hindi, ryska, skotsk gäliska, slovakiska, slovenska, turkiska och vitryska.

  I Windows-versionen har vi lagt till ett nytt alternativ i startmenyn som lyder GCompris (felsäkert läge) för att starta med programvaruåtergivning. Det behövs eftersom den automatiska detekteringen av stöd för OpenGL inte var tillförlitlig. Nu kan användare enkelt välja mellan OpenGL och programvaruåtergivning utan att ändra inställningsfilen.

  Kända problem:

 • Förloppsraden för nerladdningar fungerar inte längre. Det är en sidoeffekt av vårt byte till https för att hantera filerna. Vi kommer att försöka förbättra den i nästa utgåva.

 • Som en sidnot gällande GNU/Linux distributionspaket, kräver den nya versionen nu OpenSSL för att kunna ladda ner röster och ytterligare bilder.

  Som vanligt kan den nya versionen laddas ner från vår nerladdningssida. Den kommer också snart att vara tillgänglig i Android och Windows Store.

  Tack allesamman,
  Timothée och Johnny

  Alla nyheter