Large GCompris Logo

GCompris

GCompris este o colecție de jocuri educaționale de înaltă calitate, care include un număr de activități pentru copiii de la 2 până la 10 ani.

Unele activități sunt orientate spre joc, dar cu toate acestea ele sunt și educaționale.

Aici este o listă a categoriilor de activități, cu câteva exemple:

 • descoperirea sistemului de calcul: tastatura, mausul, diversele gesturi de maus, glisarea și diversele gesturi de ecran tactil ...
 • citirea: litere, cuvinte, exersarea citirii, scrierea de la tastatură a unui text ...
 • aritmetică: numerele, numărarea, operațiile matematice (inclusiv tabla adunării, scăderii, înmulțirii și împărțirii - interactiv), completarea liniilor și coloanelor unui tabel, imaginea în oglindă ...
 • știință: ecluza, ciclul apei, energia regenerabilă, submarinul, electricitatea digitală ...
 • geografie: țări, regiuni, cultură ...
 • jocuri: șah, moară, jocuri de memorie cu cărți de joc, spânzurătoare, X și 0 ...
 • altele: culori, forme, Braille, învățarea ceasului clasic, a calendarului, a gradelor de rudenie ...

În prezent, GCompris oferă peste 100 de activități și dezvoltă permanent altele noi. GCompris este un software educațional gratuit, ceea ce înseamnă că îl puteți adapta la propriile dvs. necesități, îl puteți îmbunătăți și, cel mai important, îl puteți împărtăși cu copiii de pretutindeni.

Proiectul GCompris este găzduit și dezvoltat de comunitatea KDE.


Ultimele noutăți

Versiunea GCompris 0.96
2019-03-03 
gcompris banner

Bună,
Avem plăcerea de a anunța lansarea versiunii GCompris 0.96.

Această nouă versiune aduce ca noutăți traducerea actualizată pentru mai multe limbi și câteva corecții ale unor erori de programare.

Traduceri care au primit o actualizare semnificativă:

 • Portugheza braziliană (100%)
 • Bretonă (100%)
 • Finlandeză (100%)
 • Indoneziană (100%)
 • Norvegiană Nynorsk (97%)
 • Poloneză (100%)

 • Aceasta înseamnă că avem acum 19 limbi cu suport complet: bretona, catalana, catalana valanciană, chineza tradițională, engleza britanică, franceza, galiciana, greaca, indoneziana, italiana, maghiara, malaieza, olandeza, poloneza, portugheza braziliană, româna, suedeza și ucrainiana.

  Avem încă 15 limbi cu suport parțial: norvegiana nynorsk (97%), spaniola (93%), finlandeza (90%), germana (84%), galeza irlandeză (82%), basca (78%), rusa (77%), hindi (76%), turca (73%), galeza scoțiană (70%), chineza simplificată (69%), belarusa (68%), estoniana (62%), slovaca (62%), slovena (56%).

  Am decis din nou pentru această versiune să păstrăm și traducerile care au scăzut sub pragul de 80%. Ar fi trist să trebuiască să dezactivăm 10 limbi din aplicație, dar dacă nimeni nu actualizează următoarele traduceri, acestea vor fi dezactivate în următoarea versiune: basca, belarusa, chineza simplificată, estoniana, hindi, rusa, galeza scoțiană, slovaca, slovena și turca.

  Pentru versiunea Windows, am adăugat o nouă intrare în meniul de start, numită GCompris (Safe Mode), pentru lansarea programului în modul de randare software. Acest lucru era necesar, deoarece autodetecția suportului pentru OpenGL nu funcționa precis. Acum, utilizatorii pot alege cu ușurință între OpenGL și randarea software, fără a trebui să modifice fișierul de configurare.

  Probleme cunoscute:

 • Bara de progres pentru descărcări nu mai funcționează. Acesta este un efect colateral al trecerii noastre de la http la https în găzduirea fișierelor. Plănuim să rezolvăm această problemă în următoarea versiune.

 • Ca o notă dedicată celor care fac pachete pentru distribuțiile GNU/Linux, această nouă versiune necesită acum OpenSSL pentru a putea descărca vocile și imaginile adiționale.

  Ca de obicei, puteți descărca această nouă versiune din pagina noastră de descărcare. Ea va fi în curând disponibilă și în magazinul Android și Windows.

  Vă mulțumim tuturor,
  Timothée & Johnny

  GCompris se reîntoarce pe Mac OSX
  2019-01-22 
  gcompris banner

  Bună,
  Vești bune pentru utilizatorii de Mac: în sfârșit, avem o nouă versiune de GCompris pentru OSX !

  Ultima versiune de GCompris pentru OSX era versiunea 0.52 de acum trei ani. De atunci, nimeni din echipă nu a putut-o actualiza, din cauza lipsei de hardware Mac. Mulțumită lui Boudewijn de la fundația Krita, avem acum un mic mac mini, vechi, dar suficient de bun pentru a ne putea construi pachetele. Mi-a luat câteva zile de muncă dedicată învățarea aceastei noi platforme și actualizarea sistemului de construcție, pentru a putea produce în final un pachet de distribuție.


  Acest pachet a fost construit și testat pe OSX 10.13. Dacă îl puteți încerca pe o versiune OSX diferită, vă rugăm să ne anunțați dacă merge.

  Instalatorul .dmg este disponibil în pagina de descărcare.

  De această dată, am decis să încetăm să-l distribuim din app-store. Referitor la versiunea iOS, îmi va lua mai mult timp înainte de a putea studia problema, și încă nu avem niciun dispozitiv de testare.

  Observații: acest pachet se bazează pe GCompris versiunea 0.95. Este construit cu ultima versiune de Qt (5.12.0), care a introdus niște regresii. Am reparat toate problemele respective, dar unele din aceste reparații se regăsesc deocamdată doar în versiunea de dezvoltare. Câteva activități nu merg (checkers, braille, braille_alphabet, algorithm), dar vom scoate o nouă versiune luna viitoare, în care vom rezolva și aceste mici probleme.

  Vă mulțumesc tuturor,
  Timothée - echipa GCompris

  Toate noutățile